16 -December -2018 - 11:50

woensdag, 15 juni 2011 17:45

WIK IN HET KWADRAAT

Zondag 21 augustus, om 15u – feesttent dorpsplein

Het volledige programma van Wippelgem Kermis 2011 is nog niet gekend maar wij kunnen u toch al een tipje van de sluier oplichten. Naast het traditionele stapconcert doorheen het hele dorp op zaterdagnamiddag brengt de fanfare op zondagvoormiddag ook het jaarlijkse aperitiefconcert terwijl het publiek ’s middags van een heerlijke barbecue kan genieten.

Maar dit jaar mogen de muziekliefhebbers nog wat langer blijven hangen in de dorpstent want op ’s namiddags treedt er nog een fanfare om de feestvierende Wippelgemnaren in een zomerse en vrolijke sfeer te houden. De koninklijke muziekvereniging Willen Is Kunnen uit Knesselare komt voor de eerste maal bij ons op bezoek en wij willen ze uiteraard graag een warm welkom geven.

“Willen Is Kunnen”, dat heeft u inderdaad goed gelezen, naamgenoten dus. Maar dat is niet de enige dat beide korpsen gemeen hebben, en dat was ook het bestuur opgevallen…die ene avond in september vorig jaar. Op de avant-première van de film ‘Turquaze’ in Kinepolis Gent was onze fanfare van dienst om de genodigden muzikaal te begeleiden. Een gepaste opening, gezien wij meewerkten aan de filmopnames in 2009 en een deel van onze muzikanten op het grote doek te bewonderen zijn.

Onze présence werd er niet alleen door de gasten geapprecieerd, maar ook door anderen opgemerkt.
U ziet de link nog niet? Maar als ik u zeg dat op deze première ook enkele bestuursleden van de fanfare van Knesselare aanwezig waren, begint het u waarschijnlijk wel duidelijk te worden. Voorzitter Theo Van den Kerckhove vond de gelijkenis tussen WIK Wippelgem en zijn eigen korps nogal treffend en al snel was hij in gesprek verwikkeld met onze secretaris, Patrick De Coninck.

“Willen Is Kunnen” is waarschijnlijk de meest populaire naam onder de Vlaamse fanfares – zoals “Sint-Cecilia” bij de harmonieën – dus dat onze orkesten dezelfde naam dragen, is niet zo verbazend. Maar er is meer… WIK Knesselare werd opgericht in 1888 en heeft dus al een rijke geschiedenis achter de rug, quasi even lang als Wippelgem (°1869). Beide korpsen konden vroeger rekenen op de (financiële) steun van een plaatselijke maecenas en maken sinds jaar en dag een erg belangrijk deel uit van het maatschappelijk leven in hun dorp.
Net zoals Wippelgem jaren lang eigen muzieklessen voorzag, gegeven door vrijwilligers uit het korps, beschikt Knesselare over een eigen trommelkorps en –opleiding. Sinds enkele jaren werkt onze fanfare echter nauw samen met de muziekacademie, onder meer doordat onze dirigent lesgeeft aan de muziekschool in Gent. Ook de muzikale leider van Knesselare is soms actief als lesgever bv. bij Vlamo en WIK Knesselare heeft een vruchtbare wisselwerking met het plaatselijke muziekonderwijs.
Wat betreft het bestuur kiezen beide fanfares opnieuw voor een gelijkaardige aanpak: actieve bestuursleden en tal van werkgroepen zorgen voor eigen muzikale optredens (lenteconcert, Ceciliaconcert, wandel- en plaatsconcertjes binnen en buiten de gemeente, muzikale reisjes) en de jeugdwerking organiseert activiteiten voor de jongeren (kampen, uitstapjes e.d.). We kunnen dus gerust stellen dat onze kalenders er even druk bezet uitzien.
Knesselare speelt een programma van licht klassieke muziek tot typische hafabra-muziek, popmuziek… en neemt daarnaast ook regelmatig deel aan de provinciale muziektornooien. Qua repertoire zitten we in Wippelgem dus op dezelfde lijn.
Kortom, de conclusie van hun vlotte babbel kent u al: een nieuwe ‘lokale uitwisseling’ was geboren. Zowel Knesselare als Wippelgem zijn met deze samenwerking niet aan hun proefstuk toe en stonden open voor alweer een leuke ervaring. Ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan van ons orkest in 2009 (en de voorstelling van de nieuwe kostumes) waren we immers al gastheer voor een aantal andere korpsen (Lovendegem, Lochristi, Sleidinge) en dat was ons uitermate goed bevallen.

Bovendien trachten de gemeentelijke en andere besturen al een aantal jaren om samenwerkings-verbanden over de dorpsgrenzen heen te stimuleren ter bevordering van het culturele leven. Dus na een aangename kennismaking gingen de plannen over van woorden naar daden: Knesselare zal te gast zijn onze beruchte ‘Kibbelgem Wirmesse’ en in 2013 zullen onze muzikanten naar Knesselare trekken. Wij verwachten u deze zomer alvast bij ons in Wippelgem voor het eerste deel van WIK2.

LDC

Laatst aangepast op dinsdag, 05 juli 2011 20:02